Sunday, December 18, 2016

#29 We R Who We R....rite...?!

Haiiiiii....;-P


[Mode : Let's Do The Test...]


Hai guys...what's up..? Macam mana kehidupan korang? Ok...? Amir ujung-ujung tahun nie lagi banyak kerja nak di settlekan...sampai nak kuar dengan En Mel pun tak berape nak sempat....merajuk mamat tu...hehehe...Nasib Baik Amir pandai pujuk....;-P


I Am A Persuader...Am I...? 
Pada Amir...kita adalah siapa diri kita...kekadang biler Amir baca post kengkawan...terlalu banyak nyer complicated yang berlaku dalam dunia PLU nie...I mean...we all looking for love...and it's hard to find someone that can love us...the way we are....ader yang terpaksa menipu untuk meneruskan sisa-sisa hidup sebagai PLU nie *cewah....It's not right, but it's okey...bak kata mendiang Whitney Houston kan...

And ader yang terpaksa duduk didalam closet...sebab nak menjaga maruah dan nama keluarga...and again...It's okay...as long as you don't do something drastic...tak perlu lah ishtihar yang diri nie Ateis and Gay just to express yourself...stay in the closet...if it's make you comfortable...

Ader yang tak suker dengan cara penulisan kita....sebab anggap kita nie dah melampau dan agama pun tak ajar begitu....but then again...who we are to be judge...Let's Yang Maha Esa jer judge kita...kan kita dipertanggungjawabkan dengan setiap aper yang kita buat....separate love not hate...ok...make some noise guys....;-P



Ready To Make A Noise...
Aper yang Amir tulis kat sini adalah satu perkongsian hidup Amir terhadap masyarakat yang sekepala dengan Amir...yang di mana di dunia nyata...Amir terpaksa menyorok didalam 'Almari' dan di dunia maya nie lah...Amir dan kengkawan semua...menempatkan diri untuk meluahkan segalanya yang terbuku di benak fikiran ini...*gaytuh ayat...tak bole blah...huhuhu...;-P

Yang penting...we are not the bad guy...we just insan kerdil yang berjuang untuk meneruskan sisa-sisa hidup nie....and we deserve a happy ending...like a fairy tale...or if not...sebahagia yang boleh jer...and we doesn't expect much...k...face it...;-)

Oklah...stop melalut...So back to the real story....in this post....Amir nak kongsikan satu personality test yang Amir buat baru-baru nie...benda-benda macam nie bukannyer khurafat....tapi lebih kepada ujian psikologi kita....sebab kekadang tu kita bukannyer kenal diri kita sangat....so ujian-ujian psikologi macam nie lah yang boleh membantu kita....kita buang maner-maner sifat yang buruk dan kekalkan maner-maner sifat yang baik....so, here we goes...

Sila perhatikan satu gambarajah abstrak pokok di bawah nie and tanpa membuang masa...terus lah pilih salah satu yerk...


Pilih...Jangan Tak Pilih....
Ok...mengkeme semua dah pilih....? Kalau udah....nie lah jawapan nyer....


Nombor 1

Anda seorang yang pemurah dan bermoral. Anda selalu berusaha membaiki diri. Bercita-cita besar dan mempunyai standard yang tinggi. Orang lain mungkin merasakan susah berkomunikasi dengan anda, tetapi bagi anda, sebenarnya susah untuk anda menjadi diri sendiri. Anda bekerja dengan sangat kuat tetapi tidak mementingkan diri. Anda bekerja kerana anda ingin mengubah dunia. Anda berkemampuan untuk mencintai orang sehingga mereka menyakiti anda. Sekalipun demikian, anda akan masih menyintainya. Hanya sedikit orang yang dapat menghargai segala yang anda lakukan. 

Nombor 2

Anda seorang yang menyeronokkan dan jujur. Anda sangat bertanggungjawab dan suka menjaga orang lain. Anda percaya bahawa kita perlu sentiasa bersikap jujur dalam setiap pekerjaan. Anda mempunyai personaliti yang baik dan orang akan cepat mempercayai anda. Anda juga bijak serta cepat berfikir. Sentiasa ada cerita menarik untuk anda kongsikan.

Nombor 3

Anda seorang yang bijak dan suka berfikir. Anda adalah pemikir yang hebat. Bagi anda, akal fikiran dan idea adalah sangat penting. Anda suka berfikir mengenai teori dan pandangan anda berseorangan. Anda juga jenis orang yang introvert. Anda hanya dapat menyesuaikan diri dengan orang yang suka berfikir dan belajar seperti anda. Anda juga banyak berfikir tentang moraliti. Sentiasa cuba melakukan yang elok pada fikiran anda, sekalipun majoriti menentang anda.

Nombor 4

Anda seorang yang perseptif dan berfalsafah. Anda unik dan berbeza dengan orang lain. Anda juga seorang yang mengikut naluri dan aneh sedikit. Selalu disalahanggap oleh orang lain, dan ianya menyakitkan hati anda. Anda perlukan ruang untuk diri anda. Kreativiti anda perlu diasah, dan ianya memerlukan anda menghormati orang lain. Anda adalah orang yang dapat melihat baik dan buruk dalam hidup dengan jelas. Anda sangat emosional.

Nombor 5

Anda jenis yang yakin dan menguasai keadaan. Anda sangat berdikari. Prinsip hidup anda 'Saya akan lakukan dengan cara saya'. Anda seorang yang bergantung pada diri sendiri dan tahu bagaimana untuk menjadi tabah pada diri sendiri dan orang yang anda cintai. Anda cukup tahu apa yang anda nak dan anda tidak takut untuk mengejar impian anda. Satu perkara yang anda perlukan dari orang lain ialah kejujuran. Anda juga cukup kuat untuk menerima kebenaran. 

Nombor 6

Anda seorang yan baik dan sensitif. Orang lain cepat dapat bergaul dengan anda. Anda mempunyai ramai rakan dan suka membantu mereka. Anda mempunyai aura yang baik sehingga semua orang gembira untuk berada di sisi anda. Setiap hari, anda memikirkan cara memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik. Anda mahu menjadi lebih menarik, tersendiri dan unik. Lebih daripada orang lain di dunia, anda sangat memerlukan cinta. Malah termasuk mencintai orang yang tidak mencintai anda.

Nombor 7

Anda seorang yang ceria dan sentiasa gembira. Anda sangat sensitif tetapi juga sangat memahami. Anda pendengar yang baik dan tahu untuk tidak bersikap menyebelahi sesiapa. Anda lebih terbuka dengan orang yang baru anda kenali dan di majlis-majlis. Anda sangat kebal daripada stress dan sangat jarang untuk merasa bimbang. Kebiasaaannya, anda sentiasa relaks. Anda sentiasa ada masa untuk berseronok dan tidak hilang tujuan.

Nombor 8

Anda seorang yang menawan dan bertenaga. Anda seorang yang menyeronokkan dan tahu untuk membuatkan orang ketawa. Anda sentiasa tenang dan selesa menjalani kehidupan anda. Anda seorang spontan dan enthusiastic. Tidak pernah mengatakan tidak kepada cabaran baru. Biasanya anda akan mengejutkan orang sekeliling anda pada akhirnya. Tetapi, itulah anda. Sentiasa menjadi diri sendiri. Mempunyai banyak minat dan jika menunjukkan minat pada sesuatu, anda akan cuba buat dengan sebaik mungkin.

Nombor 9

Anda seorang yang optimistik dan bernasib baik. Anda percaya bahawa hidup adalah satu anugerah dan sentiasa cuba untuk mencapai sebanyak mungkin dan meletakkan anugerah ini pada tempat yang sepatutnya. Anda sangat bangga dengan pencapaian anda. Anda juga sentiasa bersedia untuk setia dengan orang yang anda sayang. Anda mempunyai pendekatan hidup yang sihat. Anda gunakan sebarang peluang untuk memaafkan, terus belajar dan membesar kerana anda percaya hidup adalah terlalu pendek untuk membiarkan ianya berlalu begitu sahaja.

Hah...ade kene mengene tak dengan diri mengkema...well, Amir punyer adalah Nombor....? Hihihi biarlah rahsia dulu....kalau nak tahu gak tanyer lah kat ruang komen tu...and tengoklah kalau Amir nak bagi jawapannyer....hihihi...*Larikkkkk....

By the way....En Mel No 8....dan Amir raser 90% adalah betul....sebab macam tu lah perangai En Mel...huhuhu...*matila kalau En Mel bacer post nie sebab pecah rahsia....;-P

Oh...by the way....layan lah video nie ek....;-P


video


Psst : Sedih betul Running Man nak tamat siaran nye penghujung Januari 2017 nanti...uhuk...uhuk...uhuk...;-(





Byeeee...;-P


Monday, November 14, 2016

#28 Telepathy...

Haiiiiii....;-P


[Mode : Read My Minds...]


Hai guys...what's up..? Macam mana kehidupan korang? Ok...? Amir biaser lah...sibuk memanjang jer...kerojo boh...huhuhu...gempak tak tajuk tu...macam fe feeling Professor X jerk kan...well, tajuk tu ader kaitan dengan kehidupan Amir nie...terutama pasal En Mel...;-P


Yeah...En Mel...
Tapi sebelum Amir nak story pasal hal tu...Amir rasa Amir nak story skit pasal kehidupan Amir dulu-dulu selepas Amir dah takde aper-aper hubungan dengan Mr H my-ex...actually, my first part of this post nie ader kaitan dengan Post (Reconnect) - En Kamen tu...so here we goes...

Part 1 - Sirih Pulang Ke Gagang...? Never Ever... 

Tajuk tu kan....klasik sangat...huhuhu...well let's begin...lepas Amir dah takder aper-aper hubungan dengan Mr H....kebetulan plak time tu dah abis belajar...Amir raser sangat sunyi and lonely....so untuk menghilangkan kesunyian dihati Amir (katanya la)....Amir mula berjinak-jinak dengan dunia sosial media...tapi time tu takder makner lah nak ber facebook, twitter, insta bagai...time tu ader friendster, myspace...and kalau nak berchat pun pakai MiRC ajer...*see...how old I am....Amir dan Nu'man dah veteran yer....hahaha...;-P


Amir and Nu'man memang dah Veteran....But we still Hung rite...?!
So back to the story....Amir mula membuat profile kat friendster....gigih blaja mencantikkan profile dengan pelbagai editan...sehingga profile tersebut nampak sangat ke obvious san PLU nya...huhuhu....sampai lah one day tu ader mamat cute nie nak add Amir...well...besar tapak tangan, nyiru hamba tadahkan...aper lagik...Amir terus approve kan jer...nama mamat nie Amir panggil Tuah jer kat sini...

Well...Tuah nie memang cute...and Amir selalu stalk profile die jerk...*matila stalker...tapi tak pernah nak berprivate masej bagai...until one day Amir tengok profile die...ader pic die tengah sambut birthday die...so Amir beranikan diri wish birthday kat dier...and die reply...so start dari situ kami mula terus bermasej di friendster...and from masej kami berjumpa, berkenalan...dating until one day die nak jadikan Amir nie BF die...so long story short kami declare....

Tapi sayang...kami sempat bercouple dalam maser tak sampai 3 bulan pun...sebab utama....die mintak clash...die kate kami takde chemistry and die dah terpaut dengan orang lain...well...tak yah cakap lah maser tu Amir camner....sangat sedih...raser kecewa...depression giler...yerlah ku sangka kan panas sampai ke petang...rupernyer ribut salji di tengah hari...cewah...tapi actually, dalam hati kecil Amir...Amir dapat agak yang si Tuah nie maser kami couple...die ader pasang lain...sebab banyak kali terkantoi...and Amir maser to innocent sangat...dapat tahu simpan dalam hati jerk...so pergilah Amir membawa hati yang lara...cewah...kekeke...;-P

But...you know what....what goes around come around....2 bulan lepas clash tu...which is at that time Amir dah moves on dah pun...Tuah masej balik kat profile Amir cakap yang die nyesal tinggal kan Amir...die nyesal taknak jaga hati dan perasaan Amir...yang bf die dah tinggal kan dier sebab bf die dah curang kat die...and bla bla bla....and the most important things...die nak Amir jadik buah hati die balik...dan sudi memaafkan segala kesalahan die yang konon nya tak mengenal mana kaca mana permata...Amir jawab satu patah perkataan jer kat masej die...and it is...a big....NO!!!!!

So moral of the story....yang dapat Amir blaja dari kehidupan nie adalah....blaja lah menghargai orang yang menyayangi kita...I mean bile dah melepas jangan nanti kita nyesal plak....kita bukan Doctor Strange yang ader power boleh undurkan masa yer...nasihat nie terpakai jugak untuk diri Amir which is the second story about En Mel pun berlaku....;-P

Part 2 - Telepathy...

Ok...Amir nak story skit pasal perkembangan perkenalan Amir dengan En Mel...for your information...kami masih tak declare lagi yer...bagi kami let's its goes by the flows...rileks...cool...huhuhu...

So back to the title above...Amir tak tahu lah nak cakap yang nie satu kebetulan atau bukan...tapi kami kerap buat sesuatu atau fikirkan sesuatu yang sama...bukan sekali dua benda nie berlaku...tapi acap kali...like we have telepathy...yang boleh membaca gerakan atau pemikiran satu samer lain...

Biar Amir bagi contoh...ade satu hari tu kat umah Amir tengah tengok youtube...lagu kumpulan SISTAR - Give It To Me...well, as I said before, Amir jarang tengok lagu-lagu K-Pop...tapi but once kalau Amir minat sesuatu lagu tu...Amir akan kerap dengar atau tengok Video Music lagu tu...and then En Mel tipon Amir...die tanya Amir tengah buat per...Amir cakap tengah tengok youtube tanpa beritahu die video aper yang Amir tengah tengok...and die pun terus reply cakap yang dier pun tengah tengok youtube lagu SISTAR - Give It To Me...Amir like what the...I mean we are watching the same video...


Telepathy...? Huh...
Ader satu lagi kes tu...Amir tengah kat opis lapau perut...time tu dah nak lunch hour...Amir plak dah tak ambik sarapan skang nie sebab tengah amalkan Intermittent Fasting ( <= Klik Sini Kalau Nak Tahu Yerk...;-P ) tiba-tiba die muncul kat depan bilik Amir ajak lunch samer-samer...I'm quite surprise sebab Amir memang tak pernah kuar makan lunch samer-samer dengan En Mel sepanjang perkenalan kami....biasernyer kalau time lunch kami kuar makan dengan kawan-kawan dekat department masing-masing jer...kalau dinner jer baru kami berdua kuar makan samer...sometimes En Mel jemput Amir...sometimes Amir jemput dier...

And lagi satu kes...time petang Amir tengah nak bukak pintu kereta time nak balik kerja...tiba-tiba En Mel muncul ajak Amir temankan dier pi Gym which to my surprise at that time Amir memang nak ke Gym pun...maser tu Amir rasa pelik gak sebab setahu Amir yang En Mel nie tak berminat nak ke Gym sebab biasernye time petang lepas kerja die akan bermain Futsal dengan member-member department die...so Amir tanya lah die naper nak ajak Amir pi Gym...and die cakap hari nie die tergerak hati nak ke Gym dengan Amir...

Well...ader beberape perkara lagi yang berlaku seperti kami cakap benda yang sama at the same moment....buat something yang sama at the same moment...yang membuat kan Amir terpikir adakah kami nie ader kuasa telepathy...huhuhu...atau mungkin we are belong together...who knows...?!

PS : Ader tak perkara-perkara macam nie pernah berlaku kat mengkeme semua...?



Byeee....;-P


Wednesday, October 19, 2016

#27 What Happened To Me...?

Haiiiiii....;-P


[Mode : Pikaboo...?]


Hai guys...what's up..? Macam mana kehidupan korang? Ok...? Uishh....lamer giler Amir tak update blog kan...more than two month rasernyer...agak lamer jugak lah...al-maklumlah busy bebenau katernyer...kikiki....sampai ader lah Hamba Allah tu cakap kat Amir...dier nak bacerkan yassin kat blog Amir nie...coz dia ingat blog nie dah mangkat dah...cis hawau tul...hihihi...;-P

Well...to be honest...banyak benda yang Amir nak kongsikan...but seriously...masa memang tak mengizinkan...there are lot of things yang Amir kene buat this past two months...so...maner-maner kengkawan yang raser Amir tak comment in your blog...I'm so sorry...I'm lost...with the work and so on...yang maner Amir sempat komen....Amir komen lah...


Relax...and Enjoy The Post..k...
So in this post...Amir akan rumuskan aper yang Amir buat this past 2-3 months k...Take your seat...relax...and enjoy the post....

Amir Pi Turkey...

Well...rasernyer maser post hari raya hari tu Amir ader kongsikan yang Amir pi somewhere in Europe sebab ader Conference yang Amir kene attend...so namer dah naik...suker tak suker kene pi lah...actually Amir berlepas ke Turki  sebelum puasa lagi...and Amir kene stay kat situ around a weeks sampai awal ramadhan...so sempat lah berpuasa lah kat saner kejap...

Amir ke sana sebab nak kene attend conference pasal Global Warming and Climate Change...Izmir nie sebenarnyer bandar dekat dengat laut...to be exactly...dekat dengan Agean Sea...so quite popular jugaklah bandar nie...walaupun tak se popular Instanbul kan...so sepanjang kat saner ader lah beberape tempat yang Amir lawat...such as Konak District, tempat yang agak sinonim dengan historical kat sini...macam Izmir Clock Tower...and ader lah beberape tempat historical lagi yang Amir lawat such as...ancient rome punyer Agora...


Ader peneman abang Turki nie mesti best kan...hahaha...*larikkk....
Tapi yang sedih nyer...banyak tempat lagi Amir tak dapat lawat coz jadual conference yang agak ketat and maser yang agak terbatas menyebabkan Amir tak sempat lawat semua tempat...well, maybe next time...lah kot...kalau ader next time lah...huhuhu...and also if ader peneman Abang-abang Turkey yang macho kan best....hahaha...and Amir malas nak upload banyak gambau Amir kat saner....censored wak....hehehe...;-P

By the way, yang tak bestnyer kat saner...asyik makan roti jerk...naik muak...tapi yerlah...maner nak carik nasik kan...hah...jangan nak cerca Amir k...muke kite and selera kita Melayu wak....hehehe...;-P

My 'Not So Secret' Admire anymore...En Mel...

Ok...maser Last Post - Ucapan Hari Raya hari tu....Amir ader story yang Amir ader dapat daging rusa dari someone yang Admire kat Amir....Well...now I will announce to all of you...his name is...En Mel...Jom story skit pasal En Mel nie...

Amir sebenarnyer tak berapa kenal sangat dengan En Mel nie...coz die nie quite low profile...dan tempat workplace Amir nie besar dan ramai staff jugak lah...coz I'm working at HQ...and most importantly....Amir never expect yang die nie are in the 'same boat' like us...especially die nie budak aktif & sukan kat tempat kerja Amir...He played Soccer and Sepak Takraw...wakil tempat kerja Amir nie...he is young compare to Amir yang dah kertu nie...hehehe...muda 5 tahun dari Amir k...#amikkau...

Actually...(seperti yang diceritakannya kepada Amir)...die dah lamer dok peratikan Amir...and die nak dekati Amir takut...sebab yerlah...I'm in the closet...and so he too...tapi die cakap yang 'Radar' die sangat berfungsi terutama bile die berselisih dengan Amir...hehehe...obvious sangat ker Amir nie...? Well...maybe kot...;-P

Nak dijadikan cerita satu hari tu kami kene bekerjasama untuk menjayakan satu program kat our workplace...so time tu lah die berani tegur Amir...and at that time Amir takder lah syak wasangka bagai nie...sampai lah at the end of the program...die minta no phone Amir...katanya nak ajak kuar makan-makan ker if Amir ader time free...and at that moment lah baru 'Radar' Amir berfungsi...and you know what...esok malamnyer Amir masej die ajak dinner...and time dinner tu tanpa berselindung lagi Amir terus tanya dia..."Are you PLU...?" Senang citer...kan...straight to the point jer...hehehe...and mengkeme semua mesti tahu jawapan die kan....;-P


Love Coming This Way...? Who Knows....
And to be truth...die memang nak mengenali Amir dengan lebih lanjut lagi sebab die kater die jatuh hati kat Amir dari start first time die terlihat Amir...and are we declare to be couple...? Well...blum lagi...Sebab Amir yang tak nak declare aper2 lagi...let its flow perlahan-lahan...Amir tak mau rush...better to know him more sebelum buat keputusan...and so far he still ok and still fighting for my attention...die nampak gaya nya macam tak mahu mengalah yer...hehehe...

Ader maser Amir akan story lagi pasal En Mel nie yer...so tunggu....;-)

My Sister Wedding...

Hujung bulan September hari tu...Adik perempuan Amir berkahwin...so memang lah penat nak handle majlis perkahwinan nie...dari segi persiapan...sampailah maser kenduri hari tu...tak menang tangan rasernyer...and you know what...bile time kenduri nie lah Amir paling banyak dapat soalan cepu mas....terutama dari pakcik makcik Amir...dan soalannya adalah..."kau nie bile lah nak kawin plak...?" 

Typical Malay Question...sangat lah nak menyampah untuk menjawab soalan tu....jawapan yang paling mudah untuk Amir buat ialah...angkat bahu sambil buat tangan tak tahu...dan jugak sambil jawab Tah!...bole jawab macam tu...hehehe...


Nu'man tu mengimpikan perkahwinan macm nie lah...huhuhu...
So...Alhamdulillah kami sekeluarga dapat menjayakan majlis perkahwinan adik Amir tu tanpa banyak masalah sangat...cuma mak Amir jer yang macam nak pitam sebab terlampau banyak layan tetamu...Amir plak memang penat dok make sure makanan semua cukup...nasib baik lah En Mel ikut balik sekali...boleh ader pembantu upahan...hehehe....

PS : Biler citer pasal wedding nie...Teringat plak pasal post Kerja Kahwin - Carl Dani lepas tu... 

Gotta Catch Em' All....

Tahu taglines kat atas tu...? Hehehe...yer..bagi saper yang tak tahu...itu lah tagline Pokemon...and sebut pasal pokemon nie...sejak dilaunch kat malaysia nie...sejak itulah Amir pun download dan main permainan tu...tambah-tambah lagi En Mel pun dok main game tu gak...

So setiap hujung minggu mesti kami outing samer-samer sambil cari pokemon tu....dari Putrajaya sampai ke Dataran Merdeka kami sibuk dok carik natang tu...la nie...dah jadik addicted plak nak main game tu...tapi Amir main biler ader maser free jerk...time kerja bo layan...


Weird...My Magikarp Evolve Into This...
Biler dah main pokemon go nie...ujung-ujung minggu dah jadik rutin Amir mesti kuar dengan En Mel...tak ngadap kat umah dah jawabnyer...ok lah tu...boleh exercise dengan berjalan-jalan sambil tangkap pokemon...hehehe...

Tapi seriously...kalau mengkema semua main game tu...tolong lah jaga keselamatan and jangan main maser driving yer...and paling penting jangan nak berkhayal sangat sampai mencederakan diri sendiri...yer...

Rite...that's all happened to me in the last two months...



Byeee...:-P





Monday, July 4, 2016

#26 Salam Aidilfitri...1437h...;-)

Haiiiiii....;-P


[Mode : Ready to Raya...?]


Hai guys...what's up..? Macam mana kehidupan korang? Ok...? Today...is 29th day dah berpuasa....adeer yang tinggal puase ker....? Hihihihi....jangan tinggal-tinggalkan puase yer....sebab kalau dah start tinggal puasa....memang kuranglah kemeriahan hari raya nanti....

So setelah penuh sebulan berpuasa...kini telah tiba pun hari raya....so macam mana kehidupan korang...? Banyak persiapan dah dibuat? Tahun nie Amir beraya di Melaka as usual and persiapan pun ala kadar ajer...al-maklumlah...economy tak mengizinkan....Tahun nie tema baju raya keluarga Amir adalah 'Berjubah di hari raya'...so gigih lah Amir cari jubah raya kat sana sini...so far Amir dah beli dua helai untuk diri Amir dan sehelai lagi untuk adik bongsu Amir yang masih bersekolah...Amir beli jubah style slim fit....but choiii kalau Amir nak pakai jubah raya style abang sado...as dalam mukabuku tue...hehehe....Nu'man sesuai lah pakai baju jubah Abang sado tu....or...mungkin Nu'man boleh pakai baju kelawar ibu mengandung jugak....*larikkkk.....;-P


Salam Aidilfitri dari Amir...;-)

Persiapan raya lain yang Amir dah buat....adalah beli jer kuih raya tunjuk-tunjuk tue...4 jenis....semuanyer tempah kat akak-akak kat opis nie ha...Mak Amir dah agak uzur...so tak bleh lah nak buat kuih muih macam dulu-dulu lagik...nasib baik lah akak ipar Amir ader buat kuih raya jugak...so dier akan tambahlah koleksi kuih raya kat umah Amir nanti.....and tahun nie ader kelainan skit rendang kami sekeluarga....sebab tahun nie Amir ader dapat 6 kilo daging rusa dari seseorang yang meminati Amir...so....kenduri rendang rusa lah kami kali nie...by the way, pasal orang yang meminati Amir tu....next time lah story ek....hehehe....kene tunggu lah jawabnyer...;-P

Ok cukupla story pasal persiapan raya nie....hari nie lepas solat terawikh Amir akan bergerak balik kampung dah...so dikesempatan ini Amir nak ucapkan Selamat Hari Raya pada kengkawan semua....dan maaf zahir dan batin...drive dengan selamat dan berhati-hatilah dijalan raya semasa pulang ke kampung nanti k....;-P



Byeeee....;-P


Sunday, June 12, 2016

#25 Salam Ramadhan...1437H...;-)

Haiiiiii....;-P


[Mode : Ready to Puase...?]


Hai guys...what's up..? Macam mana kehidupan korang? Ok...? So Amir dah lamer tak update blog nie....actually I'm quite busy dengan kerja...and baru-baru nie Amir baru balik dari Europe sebab ader conference berkaitan dengan Climate Change di salah satu negara kat Europe tu...around 2 weeks jugak lah kene stay sana....siap kene berpuasa lagi kat sana...so ader maser nanti Amir story mory maser Amir kat sana nanti....

Salam Ramdhan Kawan-Kawan...

But rite now yang paling penting....Amir nak wish kat semua readers Amir....Selamat berpuasa....semoga ibadah Puasa ini memberi kekuatan dan keindahan dalam diri tuan-puan yer..and yang paling penting....jangan nak gatai2 tinggal puase...terutama En Nu'man yang kene berpuasa panjang time Summer nie...hehehe...

Amir malas nak tapi panjang-panjang time puase nie...last but not least....jangan lupa tambahkan amal kita sepanjang bulan Ramadhan nie yer....so again....Happy Fasting guys...;-)

Jangan Tinggal Amalan-Amalan Nie Ek....



Byeee...;-P

Monday, May 2, 2016

#24 Amir's Workout Tips Part 1...

Haiiiiii....;-P


[Mode : Ready to get 6 pack...?]


Hai guys...what's up..? Macam mana kehidupan korang? Ok...? So last Time ader lah sorang mamat tue tanyer kat Amir....camner nak dapat kan 6 pack kat perut tue...well, jawapan Amir mudah...kene exercise lah...kalo tak...jawabnye mengkeme semua  dapat lah satu pack cam Nu'man tu...kikiki...Larikkk....

Well in this post today....Amir akan kongsikan skit cara nak buat senaman ringkas bagi mendapatkan 6 pack tu...senaman ini boleh dilakukan dirumah, di taman permainan dan tempat-tempat yang mengkeme rasa susai la yer...tak perlu gi Gym pun...tapi yang penting mengkeme kene rajin lah yer....jangan hangat-hangat chicken dung plak...;-P

Boleh dapatkan 6 Pack macam abang Taylor Kitsch nie yer...

Senaman 1 - Hanging Hip Raise


1) Dapatkan bar dan bergayut dari bar dengan lurus.
2) Mula kedudukan: membawa lutut dengan punggung dilentur pada kira-kira 90 °.
3) Angkat lutut anda dan terus ke dada.
4) Ulang semula ke kedudukan permulaan.
5) Jangan lupa untuk menjaga kepala dan belakang dalam kedudukan yang neutral. Pastikan perut anda sentiasa tegang dan selesa.


Senaman 2 - V-Up


1) Mulakan kedudukan: Berbaring ke lantai atau bangku dengan lutut bengkok dan tangan diperluaskan ke arah siling. Kepala perlu berada dalam kedudukan neutral dengan ruang antara dagu dan dada.
2) Memimpin dengan dagu dan dada ke arah siling, lipat kan badan anda dibahagian perut dan naikkan bahu dari lantai atau bangku. Juga naikkan kaki anda ke atas ke arah siling dan cuba untuk menyentuh tangan anda ke kaki anda.
3) Ulang semula ke kedudukan permulaan.


Senaman 3 - Full Sit Up


1) Mula kedudukan: Berbaring ke lantai atau bangku dengan lutut bengkok dan tangan di belakang kepala. Pastikan siku di belakang dan tidak terlihat dari penglihatan. Kepala perlu berada dalam kedudukan neutral dengan ruang antara dagu dan dada.
2) Dimulakan dengan dagu dan dada ke arah siling, lipat perut dan naikkan bahu dari lantai atau bangku sehingga anda duduk dalam kedudukan tegak.
3) Ulang semula ke kedudukan permulaan.
4) Jangan lupa untuk menjaga kepala dan belakang anda supaya sentiasa didalam kedudukan yang neutral. Hyperextension boleh menyebabkan kecederaan.


Senaman 4 - Bench Reverse Crunch



1) Mula dengan berbaring di atas belakang anda dan memegang bangku dengan tangan anda di atas kepala anda.
2) Bengkokkan lutut anda 90 darjah ke kiri sehingga kaki anda dari tanah terangkat dan bawa lutut anda ke arah bahu anda.
3) Angkat kaki dan punggung anda dengan kawalan bagi mengelakkan pergerakan tersentak-sentak yang mewujudkan momentum.
4) 
Ulang semula ke kedudukan permulaan.

Senaman 5 - Air Bikes Crunch


1) Mula dengan berbaring di atas belakang anda dengan tangan anda di belakang anda dan paha membongkok 90 darjah pada pinggul anda.
2) Pada masa yang sama cuba sentuh lutut kiri dengan siku kanan ke arah pusat badan anda sehingga siku anda bersentuh lutut.
3) 
Ulang semula ke kedudukan permulaan dan dilakukan secara bersilang siku dan lutut anda.

Ok...boleh mengkeme semua buat simple workout nie...yang penting mengkeme kene rajin buat...Jangan malas macam Homer Simson kat bawah nie yerk...kikiki....

Yang Penting Korang Jangan Malas Macam Homer Simpson nie...
Kalau raser stretch bila first time buat...jangan push diri...rileks dan buat pelan-pelan...tak perlu tergopoh pun...biar sikit tapi tak mencederakan diri anda...k...:-) 

Selamat mencuba...;-P

Sikit Tips Dari Amir :

  • Buat perlahan-lahan...jangan gopoh...jangan cepat nak kejar result...yang penting biar lambat asal selamat...
  • Amir suker pasang mp3 samada mp3 player ataupun dengar pakai handset jer setiapkali workout...Amir akan pasang lagu-lagu yang rancak time tu...
  • Amir rajin buat simple sit-up pagi-pagi masa bangun tido sebanyak 15 kali...dan sebelum tido 15 kali...
  • Cara nak maintain six pack bukanlah senaman semata-mata...pemakanan dan diet yang sihat juga memainkan peranan yang penting k...
  • Six packs takkan dapat dalam masa semalaman...coz kita tak buncit dalam semalaman...dan jangan harap kita dapat six packs dalam semalaman...k..


Byeee...;-P