Monday, May 2, 2016

#24 Amir's Workout Tips Part 1...

Haiiiiii....;-P


[Mode : Ready to get 6 pack...?]


Hai guys...what's up..? Macam mana kehidupan korang? Ok...? So last Time ader lah sorang mamat tue tanyer kat Amir....camner nak dapat kan 6 pack kat perut tue...well, jawapan Amir mudah...kene exercise lah...kalo tak...jawabnye mengkeme semua  dapat lah satu pack cam Nu'man tu...kikiki...Larikkk....

Well in this post today....Amir akan kongsikan skit cara nak buat senaman ringkas bagi mendapatkan 6 pack tu...senaman ini boleh dilakukan dirumah, di taman permainan dan tempat-tempat yang mengkeme rasa susai la yer...tak perlu gi Gym pun...tapi yang penting mengkeme kene rajin lah yer....jangan hangat-hangat chicken dung plak...;-P

Boleh dapatkan 6 Pack macam abang Taylor Kitsch nie yer...

Senaman 1 - Hanging Hip Raise


1) Dapatkan bar dan bergayut dari bar dengan lurus.
2) Mula kedudukan: membawa lutut dengan punggung dilentur pada kira-kira 90 °.
3) Angkat lutut anda dan terus ke dada.
4) Ulang semula ke kedudukan permulaan.
5) Jangan lupa untuk menjaga kepala dan belakang dalam kedudukan yang neutral. Pastikan perut anda sentiasa tegang dan selesa.


Senaman 2 - V-Up


1) Mulakan kedudukan: Berbaring ke lantai atau bangku dengan lutut bengkok dan tangan diperluaskan ke arah siling. Kepala perlu berada dalam kedudukan neutral dengan ruang antara dagu dan dada.
2) Memimpin dengan dagu dan dada ke arah siling, lipat kan badan anda dibahagian perut dan naikkan bahu dari lantai atau bangku. Juga naikkan kaki anda ke atas ke arah siling dan cuba untuk menyentuh tangan anda ke kaki anda.
3) Ulang semula ke kedudukan permulaan.


Senaman 3 - Full Sit Up


1) Mula kedudukan: Berbaring ke lantai atau bangku dengan lutut bengkok dan tangan di belakang kepala. Pastikan siku di belakang dan tidak terlihat dari penglihatan. Kepala perlu berada dalam kedudukan neutral dengan ruang antara dagu dan dada.
2) Dimulakan dengan dagu dan dada ke arah siling, lipat perut dan naikkan bahu dari lantai atau bangku sehingga anda duduk dalam kedudukan tegak.
3) Ulang semula ke kedudukan permulaan.
4) Jangan lupa untuk menjaga kepala dan belakang anda supaya sentiasa didalam kedudukan yang neutral. Hyperextension boleh menyebabkan kecederaan.


Senaman 4 - Bench Reverse Crunch



1) Mula dengan berbaring di atas belakang anda dan memegang bangku dengan tangan anda di atas kepala anda.
2) Bengkokkan lutut anda 90 darjah ke kiri sehingga kaki anda dari tanah terangkat dan bawa lutut anda ke arah bahu anda.
3) Angkat kaki dan punggung anda dengan kawalan bagi mengelakkan pergerakan tersentak-sentak yang mewujudkan momentum.
4) 
Ulang semula ke kedudukan permulaan.

Senaman 5 - Air Bikes Crunch


1) Mula dengan berbaring di atas belakang anda dengan tangan anda di belakang anda dan paha membongkok 90 darjah pada pinggul anda.
2) Pada masa yang sama cuba sentuh lutut kiri dengan siku kanan ke arah pusat badan anda sehingga siku anda bersentuh lutut.
3) 
Ulang semula ke kedudukan permulaan dan dilakukan secara bersilang siku dan lutut anda.

Ok...boleh mengkeme semua buat simple workout nie...yang penting mengkeme kene rajin buat...Jangan malas macam Homer Simson kat bawah nie yerk...kikiki....

Yang Penting Korang Jangan Malas Macam Homer Simpson nie...
Kalau raser stretch bila first time buat...jangan push diri...rileks dan buat pelan-pelan...tak perlu tergopoh pun...biar sikit tapi tak mencederakan diri anda...k...:-) 

Selamat mencuba...;-P

Sikit Tips Dari Amir :

  • Buat perlahan-lahan...jangan gopoh...jangan cepat nak kejar result...yang penting biar lambat asal selamat...
  • Amir suker pasang mp3 samada mp3 player ataupun dengar pakai handset jer setiapkali workout...Amir akan pasang lagu-lagu yang rancak time tu...
  • Amir rajin buat simple sit-up pagi-pagi masa bangun tido sebanyak 15 kali...dan sebelum tido 15 kali...
  • Cara nak maintain six pack bukanlah senaman semata-mata...pemakanan dan diet yang sihat juga memainkan peranan yang penting k...
  • Six packs takkan dapat dalam masa semalaman...coz kita tak buncit dalam semalaman...dan jangan harap kita dapat six packs dalam semalaman...k..


Byeee...;-P



17 comments:

  1. Good tips amir..hehehe....kita kena bersabar dan jangan putus asa dlm buat exercise..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yap...betul tu en Carl...kalau cepat hive up...mmg tak berjaya lah jawabnyer....huhuhu....

      Delete
  2. Ye ye la Amar nie bagi tips ..padahal dok membongkang je kat umah. Kita, walau satu pack pon, beratur orang nak masuk line macam nak beli tudung Paridah tau. Haha .. Berapa ramai kat luar tu sado, six packs bagai tapi tetap sendu ... hahaha

    Psst : Amirrrrr .. nak pegang pewuttt .. muahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ye jer lah ramai dok beratur...padehal yg beratur tu semua nak kan abam dollah...kikiki...

      Nak pegang pewut...? Tak yah lah Nu'man...segan la kite...kikiki...;-p

      Delete
  3. Setakat ni ada 2 pack jer..lagi 4 pack dilitupi lemak tepu..akhirnya jadi 3 pack..hahaha!

    Nak dapat 6 pack body fat kena rendah + senaman + jaga pemakanan..kalau body cam Nu'man, buat 100x sit-up sekali pun tapi makan tak jaga, malas workout..tetap takkan dapat hasil..dapat penat jer..hehe

    Tak kisah laa perut boroi, orang kata boroi tanda bahagia...:tepuk-tepuk perut:


    ReplyDelete
    Replies
    1. yey kamen kita geng. sep sikit..hidup kamen!!!!haha

      Delete
    2. Kamen : Tapikan...Nu'man tu kater die popular...beratur org nak kan dier...hehehe...

      Perut boroi bukan tanda bhagia lah Kamen...tapi tanda bunting tak beranak-anak jer...kikiki...

      Aries : Amboi....kipas baik Kamen nampak...kikiki...

      Delete
  4. berapa lama Amir ambil masa untuk dapat 6 pack tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its take time gak Aries...untung Amir kurus...so masa nak dptkan six pack takde lah lamer sgt....

      Tapi kalo ader lemak degil cam Nu'man tu....kenelah pakai bengkung dengan sapu losen halia mistajab...baru nak berkesan kot....kikiki....

      Delete
  5. wow..nk tgk 6 pack tuuu..huntong la sado..hot setappp...kte mmpu tgk telan air liur jela... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maner lah Amir hot...and sado sgt...ini semua kurniaan Tuhan jer...Mr WK bagi Amir lagi fabolous k...;-)

      Delete
  6. Replies
    1. Haip...tak bleh...kikiki...nanti Amir kene sgt dengan bf Nov...;-P

      Delete
  7. kita buat senaman mulut je...masukkan makanan dalam mulut dan kunyah...hahaha...btw nak pgg perut tu...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senaman mulut tubkira senaman lahbgak tu En Asyraf....huhuhu...

      Nak pegang perut meh sini...;-P

      Delete
  8. selamat berpuasa ek.. semoga sehat sehat selalu #salamrindudianginlalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa gak buat shin....;-)

      Delete